Eurochess 2018

Laatst bijgewerkt: maandag 14 May 2018 Geschreven door David Roos
De Foyer van het Auditorium in de Nationale Bank was tijdens het Hemelvaartweekend een schitterend decor voor 72  enthousiaste schakers.
Het werd op alle vlakken een uiterst succesvolle editie.
 
Naast dit hoog aantal spelers verwelkomden we niet minder dan 16 delegaties uit alle uithoeken van Europa, waaronder zelfs 2 nieuwkomers. 
Na een felbevochten strijd konden de collega's van de Banque de France hun favorietenrol als team waarmaken en hun titel verlengen. Hun ploeg zegevierde in het ploegenklassement en liet voor de 2 overige podiumplaatsen de Hongaren en Tjechen achter zich.
 
Onze eigen schaaksectie vaardigde 2 teams af.
Daarnaast kweten zij zich eveneens schitterend van hun organisatorische taken, dit in nauwe samenwerking met de collega's van de Club. De lofbetuigingen doorheen het weekend waren daar het sprekende bewijs van,  
Daardoor was het schaaktornooi zeker geen sinecure, temeer daar we finaal zelfs niet in niet volle getalsterkte en dus gehandicapt aan de start verschenen. Meerdere spelers, waaronder niet in het minste onze sterkhouder Dirk Michiels , moesten noodgewongen wegens diverse redenen en zwaar teleurgesteld in extremis afmelden.
De overgeblevenen toonden de nodige vechtlust en België 1 werd in dit sterke deelnemersveld knap vierde. België 2 mag eveneens terugblikken op een geslaagd debuut en legde beslag op een zeer verdienstelijke 12e stek op 17 ploegen.
 
Dit ploegenklassement werd opgemaakt door de 4 beste individuele resultaten bij elk team te totaliseren.
Als individueel winnaar kwam ook hier Frankrijk andermaal als eerste uit de bus, door daarin de eerste 2 plaatsen op te eisen.
Enigszins verrassend, in de wetenschap dat de Portugezen in hun rangen warempel een internationaal schaakgrootmeester telden en de Italianen een internationaal meester.
Bij onze eigen spelers kwam Thierry Hawia supersterk voor de dag en scoorde in dit kwalitatieve gezelschap een ijzersterke score van 5 uit 7, goed voor een schitterende 6e eindplaats.
Ook de enkele vrouwen in dit deelnemersveld stonden meer dan hun mannetje.
Het hele weekend was op alle vlakken een toonvoorbeeld op het gebied van gezonde combativiteit, het naleven van afspraken, vriendschap, hulpvaardigheid ... Vermoeiend ook, maar uiterst verrijkend.
 
Naast het sportieve waren de deelnemers werkelijk sprakeloos en overweldigd door een heel instructieve zonovergoten excursie doorheen het nieuwe en oude Centrumkanaal met onder meer de moderne scheepslift en kanaalbrug van Strépy-Thieu werkelijk unieke pareltjes op het gebied van Belgisch vernuft, wedijverend met de als werelderfgoed erkende historische Centrumkanaal.
op zondagvoormiddag kregen ze een deskundige gegidste rondleiding doorheen het centrum van Brussel.
 
Afspraak werd gegeven door onze vrienden van de Oesterreichische Nationalbank voor oktober 2019

Individual ranking

Team ranking