Gibraltar Masters 25/1-4/2/2016

Laatst bijgewerkt: dinsdag 02 February 2016 Geschreven door Frank Vermeulen

Update op 2/2:
Stefan Dockx staat nu met 4/7 op plaats 88 volgens de officiële site. Ik vind het nog steeds vreemd dat ik overal andere rangschikkingen vind. De site van chess24.com zet Docx op plaats 92 terwijl deze keer 'Follow Chess' Docx ook op plaats 88 zet, dezelfde rangschikking als op de officiële site van de Gibraltar Masters. Tegen de tweede (Anna, ook een GM) van de Muzychuk zusters heeft hij remise gespeeld en herhaalde dat resultaat nadien tegen een andere GM.
Any Baert heeft 3,5/7 maar een bijzonder goede tornooiprestatie van 2354 (al 180 elo's boven zijn FIDE elo's) en staat op de 125'ste plaats volgens de officiële site.
Daniël Vanheirzele heeft ook 3,5/7 met een TPR van 143 elo's hoger dan zijn elo's, dus hij presteert ook mooi en staat op de 140'ste plaats volgens de officiële site

 

Update op 30/1:

Stefan Docx heeft 3 op 5. Daarbij heeft hij tegen 1 GM remise gespeeld en tegen 1 van de beroemde Muzychuk zusters verloren. In de zesde ronde speelt hij tegen de andere zuster maar daar heb ik nog geen resultaten van. Hij staat momenteel op plaats 93 of 92, afhankelijk van de bron die ik raadpleeg, lol. Zijn tornooiprestatie ligt in de lijn van zijn Elo's dus hij speelt ongeveer op niveau.

Marcos Herrero, Francisco 1982   1  
GM Grigoriants, Sergey GM Grigoriants, Sergey 2580   ½  
GM Muzychuk, Mariya GM Muzychuk, Mariya 2554   0  
Vanheirzeele, Daniel Vanheirzeele, Daniel 2149   ½  
FM House, Glenn L FM House, Glenn L 2226   1  
GM Muzychuk, Anna GM Muzychuk, Anna 2537   *  

Dan hebben we Baert Andy met 2,5 op 5. Hij heeft wel remise gespeeld tegen één GM en gewonnen van een andere, wat een zeer goede prestatie is. Hij staat daarmee ook enkele plaatsen boven Jovanka Houska, die oa. bekend is van een boek over het Scandinavisch en de Caro-Kann. Op de momenten van publicatie waren dit belangrijke boeken die tot de theorie van die openingen hebben bijgedragen. De tornooiprestatie van Andy ligt 140 elo hoger dan zijn eigen Elo's, dus hij heeft een goede prestatie neergelegd.

GM Handke, Florian, Dr. 2533   0  
Chidi, Lovinia Sylvia Chidi, Lovinia Sylvia 1780   1  
GM Solomon, Kenny GM Solomon, Kenny 2390   1  
GM Libiszewski, Fabien GM Libiszewski, Fabien 2515   0  
GM Vogt, Lothar GM Vogt, Lothar 2409   ½  
IM Foisor, Cristina-Adela IM Foisor, Cristina-Adela 2338   *

Ook Daniël Vanheirzele heeft op het eerste zicht goed geboerd op dit tornooi, met een 2,5 op 5. 't is te zeggen: op één bron heeft hij 2,5 op 5 en een andere bron toont zijn stand met 2 op 4. Wat daarmee aan de hand is weet ik niet. Hij behaalde een remise tegen een GM en remise tegen Stefaan Dockx. Zijn tornooiprestatie ligt iets lager dan zijn Elo's, maar ik begrijp niet hoe dat komt met een winst tegen de lagere elo's en 2 remises tegen enkele hogere elo's. Ondertussen gezien op de site van de tornooi organisator: Daniël werd in ronde 5 niet gepaired en zal dus een half puntje bye gekregen hebben. Brute pech. Dit zou zijn scoresheet moeten zijn volgens chess24:

GM Sundararajan, Kidambi 2508   0  
Ford, Clifton P Ford, Clifton P     1  
GM Bellon Lopez, Juan Manuel GM Bellon Lopez, Juan Manuel 2376   ½  
IM Docx, Stefan IM Docx, Stefan 2416   ½  
GM Vogt, Lothar GM Vogt, Lothar 2409

In de Amateurs A heeft D'haluin Wim ook 2,5 op 5, maar ondanks zijn elo van 1846 is zijn tornooiprestatie slechts 1659, wat dus een beetje een tegenvaller is. Ik kan echter geen scoresheet van hem vinden.

Over Vander Voort Patrick vind ik geen resultaten, dus ik vermoed dat hij niet gestart is bij de aanvang van het tornooi. Wat ik raar vind, want er is ook nog een Blitztornooi gepland in teamverband en hij zit in het team van Stefan, met Any en Wim.

einde update

 

In de Gibraltar Masters, die gehouden wordt van 25/1 tot 4/2/2016, spelen 3 Belgen mee bij de masters: Daniel Vanheirzele, FM Andy Baert en IM Stefan Docx. Ook speelt er een Belg mee bij de Amateur A reeks: Wim D'Haluin. En in de Amateur B reeks speelt er nog een Belg mee: Patrick Vander Voort. 5 Belgen dus. Als dat geen goede opkomst is. Althans, nu staan ze nog op de deelnemerslijst. Benieuwd of ze ook effectief starten wanneer het begint. Ik houd jullie op de hoogte van het tornooi en hun resultaten.

Voor de liefhebbers: http://www.gibraltarchesscongress.com/