Fr - Tom Picue

Laatst bijgewerkt: zondag 05 July 2020 Geschreven door David Roos

Tom Piceu, geboren in 1978 in Brugge, werkt als Project Manager bij een afdeling van Centric, één van de grotere IT-bedrijven in de BeNeLux, in Oostkamp waar hij ook woont.

\r\n

In de schaakwereld actief als competitiespeler sinds 1981, in Nederland en België. Kreeg zijn schaakopleiding in de club van Oostkamp. Tot op vandaag is dat ook altijd zijn hoofdclub gebleven. Het is echter niet de enige club waar hij actief geweest is. Hij speelde als jong gastje (van zijn 12e tot zijn 15e) 3 jaar interclubs bij de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez, daarna terug enkele jaren bij Oostkamp tot de interclubploeg van Oostkamp is samengegaan met die van de Koninklijke Brugse Schaakkring. Daar speelt hij op de dag van vandaag nog steeds. Zijn belangrijkste overwinningen:

\r\n

•             9 Belgische jeugdtitels in gewoon schaak en snelschaak

\r\n

•             7 Vlaamse jeugdtitels

\r\n

•             2 keer Vlaams kampioen bij de volwassenen

\r\n

•             Gedeelde eerste plaats in het Open van Geraardsbergen 2004

\r\n

•             Gedeelde eerste plaats in het internationaal toernooi van Condom (FRA) in 2011

\r\n

•             Eerste plaats in het Open van Knokke 2012

\r\n

 Naast zelf spelen, vind hij het ook leuk om toernooien te organiseren en om mee te werken aan initiatieven die het schaken vooruit kunnen helpen. In die rol organiseerde hij al verschillende toernooien, was 7 jaar jeugdleider bij de Vlaamse Schaakfederatie en nu 3 jaar voorzitter bij diezelfde Vlaamse schaakfederatie. Hij geeft intussen al 21 jaar les, dus hij kan wel zeggen dat hij wat ervaring heeft. Hij startte als 12-jarige in de club van Oostkamp als lesgever van de hogere stappen. Daar kwamen al snel wat sessies bij voor de volwassenen in de club en ook enkele leerlingen die privé-les kregen. Later gaf hij op vaste basis les in meerdere clubs en had hij ook steeds enkele leerlingen die hij in kleine groep trainde.  Door zijn activiteiten binnen de VSF, geeft hij momenteel veel minder les dan vroeger. Hij ging ook 7 maal mee als coach naar EK’s en WK’s voor de jeugd.

\r\n

Omdat het een initiatief is dat een verschil kan maken in de schaakwereld. Met de VSF werken we sterk aan de instroom aan de basis via het schoolschaak, Go For Grandmaster zorgt voor de nodige drive en uitdaging voor wie eenmaal actief is in de schaakwereld.

\r\n

Omdat het de juiste waarden uitdraagt: schaken biedt jongeren meer dan alleen een leuke hobby, jonge schakers leren ook vaardigheden aan die op school te weinig aan bod komen maar die wel een grote meerwaarde bieden voor onze maatschappij.

\r\n

Omdat ik weet dat de initiatiefnemers het vanuit een oprechte motivatie doen: de passie voor het schaken.

\r\n

\"tompiceu\"

\r\n

 

', '', 1, 0, 0, 0, '2012-09-17 08:03:26', 62, '', '2012-09-17 08:04:52', 62, 0, '0000-00-00 00:00:00', '2012-09-17 08:03:26', '0000-00-00 00:00:00', '', '', 'show_title=\nlink_titles=\nshow_intro=\nshow_section=\nlink_section=\nshow_category=\nlink_category=\nshow_vote=\nshow_author=\nshow_create_date=\nshow_modify_date=\nshow_pdf_icon=\nshow_print_icon=\nshow_email_icon=\nlanguage=\nkeyref=\nreadmore=', 2, 0, 12, '', '', 0, 513, 'robots=\nauthor='),