Informatie

Laatst bijgewerkt: zaterdag 26 September 2020 Geschreven door David Roos
Onze schaakclub Schaakclub Caballos Zottegem, De Schaakacademie De Vlaamse Ardennen, organiseert schaaklessen voor volwassenen en kinderen uit de Vlaamse Ardennen. Naast Zottegem is de schaakacademie ook actief in de volgende gemeenten:
 
- Brakel
- Gavere
- Herzele
- Horebeke
- Lierde
- Maarkedal
- Oosterzele
- Zingem
- Zwalm
 

De schaaklessen vinden plaats in Zottegem, maar op aanvraag geven we ook schaaklessen in de bovenstaande gemeenten, bijvoorbeeld in scholen, ontmoetingscentra, of bibliotheken. Deze ruime werking wordt gereflecteerd in ons ledenbestand, dat leden uit deze verschillende gemeenten omvat.

Voor de schaaklessen maakt de Schaakacademie Vlaamse Ardennen gebruik van de internationaal erkende Stappenmethode. Meer informatie over onze schaakopleiding kunt u hier vinden.

 
 stappenmethode
 
De schaaklessen gaan gedurende het gehele jaar door. In de verlofperiodes (Allerheiligen, Kerst-, krokus-, en paasverlof) en tijdens de examenperiode in december biedt de Academie aan de leerlingen herhalings- en praktijksessies aan, waarin een individuele benadering mogelijk is en waarin vooral aandacht besteed wordt aan mogelijke problemen die de leerlingen in de loop van de opleiding zouden ondervinden.
 
Er worden lessen voorzien op de volgende dagen:
Maandag van 20h00 tot 22h00 (enkel volwassenen)
Woensdag van 18h30 tot 20h00
Zaterdag van 10h00 tot 11h30
Zondag van 10h00 tot 11h30
 
Het academiejaar start jaarlijks midden september maar doorheen het gehele jaar is instappen mogelijk.
 

Starten met schaken kan op alle leeftijden. Zowel kinderen uit de lagere school, jongeren uit het secundair onderwijs, en volwassenen zijn welkom. De jongste instapleeftijd is zes jaar (eerste leerjaar), maar reeds voor kleuters (4­5 jaar) is een vereenvoudigde opleiding mogelijk.

Jeugdcategorieën in het schaken:

- duiveltjes ( tot ­8 jaar)
- pionnen (­tot 10 jaar)
- miniemen (­tot 12 jaar)
- kadetten (­tot 14 jaar)
- scholieren (­tot 16 jaar)
- junioren (­tot 20 jaar)
 
De Schaakacademie is gevestigd in het centrum van Zottegem, op 2 minuten wandelafstand van het station : TRAPSTRAAT 12 (straat achter de kerk).
 
De Schaakacademie neemt tevens deel aan de Oostvlaamse, Vlaamse en Belgische jeugdkampioenschappen, aan criterium-jeugdtornooien en nog aan tal van andere tornooien, zodat de spelers kunnen kennismaken met het schaken als competitiesport en daarbij ook nog hun krachten kunnen meten met jeugdspelers uit het ganse land. Ook hier geldt : spelen is groeien!
 
Voor de ouders die de vorderingen van hun kroost willen volgen en graag een partijtje schaak met hen spelen, voor familieleden en alle geïnteresseerden heeft de academie het volgende in haar aanbod :
 
SCHAAKCURSUS VOOR VOLWASSENEN 25 SESSIES op maandagavond van 20u tot 22u
 
 Inschrijvingsgeld: 50 euro voor alle leden.
 
Dit lidgeld is inclusief
- deelname aan alle interne competities en ploegentoernooien (Oost-Vlaamse interclub, Nationale interclub, ...)
- deelname aan ons eigen jeugdtoernooi op 11 november
- vervoer naar en van toernooien
- schaaklessen en materiaal
- groepslessen, niet gerelateerd aan de schaakacademie
- persoonlijke begeleiding (indien gewenst)
 
Voor de jeugdspelers (het jaar dat de speler 20 jaar wordt meegerekend) omvat dit lidgeld eveneens een deelname aan een ééndagstoernooi naar keuze.
 
 
Indien u meer informatie wenst, kunt u altijd één van de volgende personen contacteren:
Hans Temmerman (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0479/98 42 93)
David Roos (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0498/64 75 04)